Lidt om lys og farvetemperatur

LED lys åbner muligheder som før ikke har været der. Det betyder at der er kommet et helt andet farve spektre til, som normalt har været forbeholdt lysstofrør og industri.
Det lys som vi omgiver os med i vores hverdag i hjemmet, ligger på en farvetemperatur omkring 2700-3000K, hvor K står for kelvin. Kelvin er begrebet for hvor godt lyset gengiver en given farve. Jo højere kelvin jo bedre farve gengivelse og jo hvidere bliver lyset.

Alt med måde

Så er det det bliver lidt indviklet, for hvis pæren skal bruges til at gengive farver bedst muligt, det kunne være tøj mm. så siger man, at man skal ramme det som hedder normalt dagslys, som ligger på omkring 6000-7000K. Det vil være der, hvor farven tager sig mest naturligt ud. Det er også der lyset virker klarest, eller rettere mere koldt da det er meget hvidt i skæret.

Skal pæren bruges til normal brug i hjemmet, anbefaler vi at man bruger en pære som ligger i farve spektret 2700-3000K. Hvor de 3000Kelvin er en anelse mere klar i farven end de 2700. Hvis nu man skal ramme den farve man i ”gamle” dage kender fra kultråds pærer, så skal vi ned i et farve spektre som hedder 2000-2200K, her er farven over i det gullige/orange som giver en varm farve fra sig.

Alt det imellem

Så er der 4000K hvad kan den bruges til?

Ja den kan bruges til hvis man skulle ønske det klare lys uden det bliver alt for hvidt og skærende, men stadig har en smule varme tilbage i sig. F.eks. kunne denne anbefales, til lamper i gangarealer, indkøbscentre o.lign. Eller måske noget udendørs belysning, hvor den også vil være god til at give et klart men stadig nogenlunde behageligt lys fra sig.

Det lidt komplicerede

Her skal vi ind på det som hedder R G B som er den teknologi hvori der ligger 3 farver, R-Rød G-Grøn B-blå, i de tre farver kan man sådan set lave alle tænkelige farve spektre. Lige fra hvidt til lilla, ved at regulere i de forskellige grundfarver. Egentlig kan det sammenlignes lidt med maling, jo mere blå man putter i rød jo mere af en given farve får man. Med RGB teknologi kan man også nøjes med kun at bruge en af grundfarverne eks. R-Rød så er det kun den farve som er tændt RGB styres fra noget der hedder en controller og fås fra de mere simple til de meget komplicerede digital computer styrede controllere, som kan simulere alt fra solopgang over dag, til solnedgang over en given tid.

Ja, du var advaret det var den komplicerede del, ganske kort fortalt.

Har du yderligere spørgsmål i forbindelse med belysning?

Kontakt os på telefon 70 211 411

Vi står altid behjælpelig med rådgivning, når du skal vælge netop din belysning
God fornøjelse med din nye belysning fra KAOS Design Studio.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

WordPress Video Lightbox Plugin
error: Content er beskyttet!!